Rapport fra studien er nå publisert

Les hele rapporten her: https://hdl.handle.net/11250/3124358

Studien Høyere utdanning sett innenfra – vitenskapelig ansattes erfaringer og refleksjoner (HU-viten) inkluderer 283 ansatte fra ulike fagfelt. Data er innhentet i form av et anonymt nettskjema hvor informantene er bedt om å skrive en tekst om hvordan det er å være vitenskapelig ansatt i høyere utdanning. Funnene kan deles i fem hovedtemaer: 

Det første temaet er kjennetegn ved utdanningslandskapet. Hovedtendensen er at informantene uttrykker bekymring for det som følger i kjølvannet av New Public Management (NPM). Aspekter som trekkes fram er byråkratisering, økt produksjonskrav, mer fokus på tellekanter, mer styring, mer kontroll, mindre innflytelse og mindre akademisk frihet. Informantene trekker også frem en forskyvning av administrative oppgaver over på de vitenskapelig ansatte. 

Det andre hovedtemaet handler om ledelse og arbeidsvilkår. Informantene beskriver erfaring med mer toppstyring og en økt avstand mellom ledere og ansatte. Tendensen er at ledelsen blir ikke-faglig og at det oppstår et demokratiunderskudd i institusjonene. Fremfor alt er det en mismatch mellom den tiden egen kvalifisering tar, og den tiden som er satt av til dette. Administrative arbeidsoppgaver har økt, og normerte arbeidsuker strekker generelt ikke til for alle oppgavene som skal gjøres. Mange av arbeidsoppgavene flyttes derfor hjem og foregår på kvelder og i ferier, og i særdeleshet gjelder dette forskning. 

Det tredje hovedtemaet er arbeidsoppgavene. Tendensen er at det oppleves å være mange og til dels konkurrerende arbeidsoppgaver. Den største tidstyven er de administrative oppgavene og arbeid med studieadministrasjon og rapportering. Det blir mindre tid til kjernevirksomheten og arbeidsdagen fremstår som stadig mer fragmentert. Forskning blir ofte en salderingspost. 

Det fjerde hovedtemaet omhandler opplevelsen av å jobbe i høyere utdanning. Informantene beskriver trivsel og mening knyttet til primæroppgavene undervisning og forskning, men arbeidet oppleves som grenseløst og friheten kan oppleves som truet. Det såkalte fleksible arbeidsdagen er ikke lenger så fleksibel, og akademiske verdier er under press. For noen kan krysspress påvirke egen helse. 

Det femte og siste hovedtemaet handler om veien videre. Temaet belyser informantenes tanker om sin egen fremtid i jobben og ønsker for sektoren.  Det som trekkes i retning av å ville forlate jobben er fokus på økt produksjon og timeregnskapet som ikke går opp, dårlig lønn og følelse av at det drives rovdrift på ansatte. De ønsker seg mindre byråkratisering og styring, mer tillitt og demokrati, og ikke minst en realistisk ressursberegning

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *