Vår 2025

Estetisk skapende arbeid og utforsking i barnehagen

I denne utgaven av Barnehagebarometer har vi vært på besøk hos Valhall barnehage hvor vi har snakket med barnehageansatte om hvordan de jobber med estetisk skapende arbeid i sin hverdag. Vi har sendt ut spørreskjema til våre partnerbarnehager om estetisk skapende arbeid og utforsking i barnehagen, og til slutt forteller vi om BarnehagelærerExpo hvor studenter, barnehager og ansatte ved USN Campus Porsgrunn stilte ut om temaet ‘Lek i barnehagen’.

Barn elsker å lage ting! Når de får muligheten, skaper de av nesten hva som helst, når som helst. Estetisk skapende arbeid har bestandig vært en grunnstein i barnehagepedagogikk (Carlsen, 2015). Dessverre vies det stadig mindre tid til denne grunnleggende måten å være i verden på, både i praksis og i barnehagelærerutdanningene. Dette skjer til tross for det vi vet: når barn får muligheten til å uttrykke seg gjennom estetisk skapende utforskning av materialer, får de en naturlig inngang til å medvirke i det pedagogiske miljøet, samtidig som fantasien stimuleres, kreativiteten blomstrer og problemløsningsevner utvikles.

Det er også godt kjent at aktiviteter som maling, tegning og bruk av verktøy – for eksempel sakser og nåler – styrker barnas finmotoriske ferdigheter. Når barna sitter sammen og arbeider på et felles prosjekt, får de muligheten til å samarbeide, dele og respektere hverandres ideer. Dette bidrar til å skape trivelige miljøer og fremme allsidige sosiale ferdigheter.

Å skape noe fra bunnen av er spennende og gir en mestringsfølelse og stolthet til både små og store. Det styrker selvfølelsen og gir barn mot og lyst til å prøve ut nye ting. I tillegg får de utforske ulike materialer og teknikker som kan støtte og fremme deres nysgjerrighet og naturlige læringslyst gjennom praktiske erfaringer. Estetisk skapende arbeid gir barn en plattform der de selv kan bestemme hvordan noe skal bli til, samtidig som de utvikler ulike ferdigheter, har det gøy og uttrykker seg kreativt.

Vi håper dette nyhetsbrevet vil inspirere og oppmuntre til refleksjon over deres arbeid med estetisk skapende utforsking, og kanskje til og med til utvikling av nye og utvidete praksiser.

SLIK GJØR VI DET på Valhall barnehage!

Prosjektet om «Sementsofaen»ved Valhall barnehage

Denne gangen har vi vært så heldige å få kommet på besøk hos Valhall barnehage hvor vi snakket med styrer Tone Sørensen Larsen og pedagogisk medarbeider Hanne Runde. De viste oss hvordan de arbeider med estetisk skapende arbeid i deres barnehage

Kreativitet og medvirkning i sentrum hos Valhall barnehage

Valhall barnehage er et fint eksempel på hvordan estetisk skapende arbeid og medvirkning kan bidra til barns utvikling og kreativitet. Gjennom kreative prosesser som kommer fra leire – og glassarbeid til spennende prosjekter som «sementsofa» og «monster», viser barnehagen hvordan barns medvirkning og ideer står i sentrum. Styrer Tone Sørensen Larsen forteller at barnehagens arbeid med estetisk skapende arbeid startet med interessen og engasjement bland personalet. Hanna måtte bare ha en liten keramikkovn- og dette fikk hun medhold i. Resultatet er mange flotte estetiskeutforskende prosjekter, og at de ansatte er med på å skape et miljø som tilpasser seg de ulike barnegruppenes behov.

Keramikkbrenneren

Mestring blant barna– Ja, altså prosessen er jo kjempeviktig. Lære barn at det tar tid. Ikke sant? Sånn at man har grå leire, og først skal det tørke, og så skal du brenne, og så skal vi ha på glasur, altså all den læringen som er i det, jeg synes det er kjempeviktig. At man lærer det. Og så ser det litt annerledes ut når det er ferdig.

Hanne Runden forteller at hun opplever at barn som deltar i estetiske aktiviteter opplever mestring og stolthet. De forteller videre at prosjekter som strekker seg over tid gir barna muligheten til å se verdien av å skape noe større enn seg selv, noe som varer og kan vises frem til familie og venner. Det bemerkes at også foreldre og besteforeldre husker barnas kreasjoner som minner. Ansatte ved Valhall barnehage legger stor vekt på å sørge for at prosjektene tilpasses slik at alle barn kan delta, noe de mener og håper gir alle en følelse av å mestre og bidra.

– Det er mye mestring i de prosessene. Det kan man jo i hvert fall se på barna. Det gjør noe med barna når de får være med på å lage noe som er mye større enn seg selv. Det vokser de jo så på, å ha noe som varer og som kan være der over tid, at de kan gå og se til stedet, at dette har jeg vært med på. Men det med å legge det på sånn nivå at alle kan være med da, gjør jo at alle barn føler at de mestrer noe. 

Restaurering av en lysekrone som barna har laget

Læring på tvers av fagområder

Styrer Tone Sørensen Larsen påpeker at de estetiske prosessene omfavner flere fagområder, fra sosial kompetanse til matematikk og språk og lek. Arbeid med keramikk og glass gir barna mulighet til å være tålmodige og vente på tur og ha forståelse av at skapelse tar tid. Det at barna opplever at ting tar tid styrker ikke bare barnas kreativitet, men det gir dem også følelse av eierskap til produktene. Tone  er tydelig på at det er prosessen som er viktig, ikke produktet. 

Barns medvirkning

Valhall barnehage legger stor vekt på barns medvirkning i prosjektene sine. Et prosjekt de kunne fortelle om var når barna skulle være med å lage en utesofa. Da så de i magasiner, dro til møbel butikken og barna fikk lage sine egne skisser av hvordan sofaen skulle se ut. Dette gjorde at barna fikk bidra med sine ideer fra starten av og ga dem en aktiv rolle i hele prosessen. Gjennom nøye planlegging, kreativ tilpasning og fokus på barns medvirkning ble arbeidet en del av barnas helhetlig læringsopplevelse.

Men det er klart medvirkning er jo, det er jo kjempeviktig. Prøver jo å ha fokus på det hele tiden her også på en måte, at vi skal være medvirkende…..men det som jeg synes er viktigst, hvert fall, er at de får lov å prøve, og at man tar utgangspunkt i hva ungene er interessert i, og tar det derfra. Det er det som er de mest vellykkede prosjektene, synes jeg.

Barna har laget vårblomster på en avdeling

Ulike materialer

Personalet sørger for at materialer tilrettelegges både i formingsrom og på avdelingene, slik at barna har enkel tilgang til å utforske sin kreativitet. De vurderer hvilke materialer som er tilgjengelige for de ulike aldersgruppene. De opplever at de yngste krever mer tilpasninger og derfor har færre materialer tilgjengelig, mens for eldre barna er det mer fleksibelt. Formingsrommet brukes både som lager og til skapende arbeid. I tillegg har de en base med materialer på avdelingene som barna kan hente ved behov og lyst.

Når man har med barna ned der (formingsrommet), så tenker man jo på sammensetning av barn og hvor mange voksne, og hva kan vi ha tilgjengelig for dem.

Keramikkrommet
Keramikkrommet med sløydbenk

  ‘Av en eller annen grunn så føles det ut som vi hadde litt bedre tid før

Som sikkert mange andre barnehager opplever de i Valhall barnehage utfordringer når det kommer til å sette av tid til estetisk skapende arbeid. De opplever at økte krav og en følelse av tidsmangel har redusert spontaniteten i hverdagen. Arbeidet krever tilrettelegging, særlig for de yngste i barnegruppene. Det må organisering til og det må tilpasses til alle barns alder og kompetanse.

Hvor mye tid har man? Av en eller annen grunn så føles det ut som vi hadde litt bedre tid før….for det har jo kommet en del andre krav som blir litt sånn tidstyver fra ting som du egentlig burde sitte og bruke tiden til. Mye dokumentasjon…. og det var det ikke så mye før…Man kan ikke være så spontan lenger, som man var før.

Til inspirasjon?

Valhall barnehage viser oss at når medvirkning og estetisk skapende arbeid prioriteres handler det ikke bare om å skape flotte kunstverk, men også om å bygge barns selvtillit, tålmodighet og evne til å samarbeide. Det er inspirerende å se hvordan barnehagen kan være en plattform for så mange positive erfaringer og utforskinger. Barnehagen er et inspirerende eksempel på hvordan kreativitet kan skape grobunn for lek og læring.

Vi vil gjerne takke barnehagen for at de ville dele sin inspirasjon og historie med oss!

Intervju og tekst: Monika S. Wefald

Spørreundersøkelse

Vi spurte våre partnerbarnehager om sine praksiser rundt estetisk skapende arbeid og utforsking og fikk 27 svar.

Frich, Letnes & Moe (2018) skriver at et bredt spekter av materialer stimulere sansene og fremmer kreativiteten og vi spurte om hvilke materialer er tilgjengelige for barn.

Det kom fram at barnehagene våre har et bredt spekter av materialer tilgjengelige for barn, og det vi har mest av er naturmaterialer, papir, tegnesaker, saks og klosser. De materialene de færreste barnehager hadde var sysaker og leire. I tillegg rapporterte flere barnehager at de bruker perling som formingsaktivitet og materiale, noe som barn virker å få stor glede av.

Mye av materialene er tilgjengelige for barna uten hjelp av ansatte. De fleste svarte at barna har tilgang til treklosser (85%), papir og tegnesaker (78%), tekstiler/tepper (78%), sand (74%), gjenbruksmaterialer (59%), naturmaterialer (55%). Mens færre av våre barn har tilgang til saks (44%), malesaker (22%), og veverammer/garn (19%). Rammeplanen fastsetter at «barnehagen skal være en kulturarena hvor barna er medskapere av egen kultur i en atmosfære preget av humor og glede. (…) Personalet skal utforme det fysiske miljøet slik at alle barn får muligheter til å delta aktivt i lek og andre aktiviteter, og slik at leker og materiell er tilgjengelig for barna».

Men, betyr dette at alt skal være tilgjengelig hele tiden? Hollekim & Gjerustad ( 2007) understreker betydningen av å tilrettelegge miljøet med tilpasset materialer for å fremme en god kreativ prosess. Dette sikrer at barna får muligheten til å utforske og uttrykke seg kreativt på en selv-styrt og meningsfull måte. Hva klarer småbarn å håndtere selv?

Vi spurte også om hyppigheten av organisert estetisk skapende arbeid, samt varigheten. De fleste, 70%, svarte at de organiserer estetisk skapende arbeid og utforskning i barnehagen ukentlig, mens 27% svarte at de organiserer estetiske aktiviteter daglig.

Når det kommer til varigheten svarer over 60% at de holder på med aktivitetene under 1 time og 30% svarer over 1 time. Dette kan tyde på at de estetiske fagene har fått en betydelig mindre rolle i barnas hverdagsliv i barnehagen (Carlsen, 2015; Waterhouse, 2020). Noen barnehager kan ha begrensede ressurser, både når det gjelder tid, personale og materialer, noe som kan gjøre det vanskeligere å prioritere estetisk skapende arbeid. Det å føle at tiden ikke strekker til er et kjent fenomen, .

Over 30% svarte at de holdt på med estetisk skapende arbeid over flere dager, og noen (8%) svarte over flere måneder. I de senere årene har prosjektarbeid med barn fått økt fokus i barnehagen. Dette kan forklares med økt interesse i Reggio Emilia barnehager, samt barnas lovfestede rett til medvirkning. Prosjektbasert arbeid og læring gir barna mulighet til å engasjere seg i felleserfaringer over lang tid og muligheter til å uttrykke seg på så mange og varierte måter som mulig (Bakke et al., 2018).

For de aller fleste barnehager, er estetisk skapende arbeid utgangspunkt for samtaler i barnehagen. Noen få barnehager rapporterer likevel at estetisk skapende arbeid er i liten grad utgangspunkt for samtale.

Ida Skogstad (2024) skriver i Barnehagefolk om hvordan estetiske prosesser kan berike barns uttrykks repertoar og skape samtaler. Dette kan inkludere å knytte sammen kunst barna opplever enten gjennom fysiske kunstmøter eller bilder, med deres egne skapende aktiviteter.

Vi spurte om hvordan materialer til estetisk skapende arbeid skaffes på. Nesten alle barnehagene som svarte skrev at de finner materialer ute i naturen. Over 80% tar med ting hjemmefra og samler inn gjenbruksmaterialer. 76% svarer at de bestiller inn og kjøper materialer. Frich, Letnes og Moe (2018) understreker i sin bok betydningen av å inkludere gjenbruksmaterialer i pedagogiske aktiviteter for å fremme barns læring og kreativitet. Barn setter jo pris på nye åpne materialer som de selv kan definere og manipulere.

Når barna deltar i skapende prosesser med gjenbruksmaterialer får de muligheten til å utforske et bredt spekter av materialer og produkter. Gjennom disse prosessene vil barna erfare og tilegne seg kunnskap om hvordan materialene kan brukes og hvilke egenskaper de har.

Tekst : Monika S. Wefald og Teresa K. Aslanian

Foto: Teresa K. Aslanian

Referanser og videre lesing

Bakke, K., Jenssen C. & Sæbø A. B. (red.) (2018). Kunst, kultur og kreativitet Kunstfaglig arbeid i barnehagen (2 utg.). Fagbokforlaget

Carlsen, Kari (2015). Forming i barnehagen i lys av Reggio Emilias atelierkultur Kari Carlsen (s. 438 s.). Åbo Akademis förlag. http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-765-783-9

Frich, Letnes & Moe (2018). Boka om kunst og håndverk i barnehagen. Universitetsforlaget

Hollekim & Gjerustad ( 2007). Kreativitet og psykisk helse : et prosjekt for å belyse kreativitetens betydning for utvikling av god psykisk helse hos barnehagebarn. Masteroppgave. Universitetet i Oslo

Skogstad, I (2024). Hvordan berike barns estetiske uttrykksrepertoar gjennom kunstmøter? Hentet fra: Fagartikkel: Hvordan berike barns estetiske uttrykksrepertoar gjennom kunstmøter?

Waterhouse, A. H. L. (2020, 1. desember). Forming i barnehagen er mer enn bordaktiviteter med maling og påskepynt. Utdanningsnytt. Forming i barnehagen er mer enn bordaktiviteter med maling og påskepynt

Hva skjer?

BarnehagelærerExpo 2025

Foto: Teresa Aslanian

BarnehagelærerExpo 2025

For første gang deler 52 studenter fra campus Porsgrunn sine erfaringer fra utdanningen. Studenter som snart skal ut i arbeidslivet deler sine verdifulle og etterspurte kompetanse.

Forfatter og foto: Guro Danielsen Først publisert 07.04.2025 ved USNs ansatte sider

Jonas skriver om omsorg i barnehagen

Tre år med barnehagelærerstudier, inkludert 100 dager praksis, nærmer seg slutten for kullet på 52 studenter ved Universitetet i Sørøst-Norge, campus Porsgrunn. Fredag 4. april viste de fram noe av det de jobber med for barn, barnehager, medstudenter, ansatte og alle andre som ville komme og se. 

– Vi ville vise litt av alt vi driver med her på utdanningen, sier Hilde Schau Johannessen.

Sammen med blant andre Heidi Brødsjø fra barnehagelærerutdanningen i Porsgrunn har hun planlagt og organisert den første fremvisning av studentarbeider i «expo»-form. 

– Det er så gøy å se hvor mye spennende tematikk studentene tar for seg. Vi har også invitert samarbeidsbarnehager som bidrar med både utstilling og morsomme arbeidsstasjoner for barna som kommer, sier Heidi Brødsjø.

Nystrand barnehage, Brattås og Lundelia barnehager, Trekløver og Falkenåsen barnehage viste frem sitt arbeid med lek. Her viser Falkenåsen barnehage frem sitt arbeid med lek og barna strømte på.

Nyttig arbeid

Grupper med små barn i refleksvester strømmer inn dørene til Glassgata på campus Porsgrunn. Den lange gangen er fylt med 40 plakater om store og små problemstillinger innen barnehagearbeid.

Det handler mye om språk, tillit og omsorg, men også om lek, tegning og inkludering. 

barnehagelærerstudent

Stine Pettersen Linjordet

Studentene er nylig ferdig med gjennomført praksis. For de fleste er bacheloroppgavene langt fra ferdige, de skal leveres først mot slutten av semesteret. Men det har vært en nyttig oppgave å skulle presentere prosjektet sitt på en plakat som forklarer hva det dreier seg om. 

– Det var fint å få rydda litt i hodet for i forkant av denne utstillingen, sier Stine Pettersen Linjordet, som presenterer sin oppgave om tegning. 

Jonas Halvorsen skriver oppgave om omsorg, og er veldig interessert i ledelsesaspektet ved utdannelsen sin. 

– Jeg har lyst til å jobbe som pedagogisk leder i barnehage, men starter med den jobben jeg får, sier han. 

– Det har vært veldig nyttig å lage presentasjonen til denne utstillingen. Det har gitt meg litt flere perspektiver som jeg tar med meg inn i det videre arbeidet, sier han. 

Erfaring gjennom lek

I tillegg til studentarbeidene viser utdanningen også fram forskning fra universitetets fagmiljø. Professor Teresa K. Aslanian stiller ut fotografier, som en del av sitt prosjekt om hvordan barn styrer egen læring gjennom lek. 

barnehagebarn på fotoutstilling

Lover og retningslinjer

  • Kapittel II. Barns og foreldres medvirkning § 3.Barns rett til medvirkning og hensynet til barnets beste– Barn i barnehagen har rett til å gi uttrykk for sitt syn på barnehagens daglige virksomhet og i saker som gjelder dem selv.- Barn skal jevnlig få mulighet til aktiv deltakelse i planlegging og vurdering av barnehagens virksomhet.- Barnets synspunkter skal tillegges vekt i samsvar med dets alder og modenhet. (Barnehageloven, hentet fra https://lovdata.no) Fra Rammeplanen:
  • barnehagen skal gi barn mulighet til å uttrykke seg estetisk gjennom skapende prosesser.
  • barn skal få utforske og eksperimentere med ulike materialer og teknikker, både individuelt og sammen med andre.
  • personalet skal støtte barnas nysgjerrighet, eksperimentering og skaperglede
  • kunstneriske og estetiske aktiviteter skal være en naturlig del av barnehagehverdagen, og at disse aktivitetene bidrar til barnas helhetlige utvikling, inkludert språkutvikling, sosial kompetanse og emosjonell forståelse.
  • FNs barnekonvensjon artikkel 31: understreker barns rett til å uttrykke seg og delta i kunst og kultur og at barn har rett til hvile, fritid og lek, samt til å delta i kunstneriske og kulturelle aktiviteter (178931-fns_barnekonvensjon.pdf)

Takk for at du leste!

I neste utgave: Barnehagens fysiske omsorgs, lek og -læringsmiljø

Vi vil høre tilbake fra leserne våre!

Send gjerne mail til tea@usn.no.